Pages

Sunday, January 13, 2013

Šokolaadirull vahukoore-mascarpone täidisega



Šokolaadine rullbiskviit on talveõhtu mõnus kaaslane. Ergutab nii keha kui ka vaimu! Kuna retseptist puudub jahu on biskviit mõnusalt mahlane ilma immutuseta. 

Retsepti sain oma väikeselt õelt, kes pakkus seda oma soolaleivapeol ja teenis kohe meie pere poolehoiu.

Vaja läheb

Põhi
175 g tumedat šokolaadi
5 muna
2 dl suhkrut
 
Täidis
200 g mascarponet
2 dl vahukoort
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 purk kompotikirsse (nõrutatud)
pealepuistamiseks kakaopulbrit ja tuhksuhkrut
 
Sulata veevannis olevas anumas tükeldatud šokolaad. Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks ja sega juurde sulatatud šokolaad. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega juurde mitmes jaos ülejäänud tainasse. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit. Kummuta teisele küpsetuspaberile (mille võid eelnevalt suhkruga üle raputada, et pealispind selle külge ei jääks) ja lase jahtuda.

Täidise jaoks vahusta koor. Sega juurde mascarpone, suhkur, vaniljesuhkrut ning nõrutatud kirsid. Määri täidis põhjale ja keera küpsetuspaberi abil tihedalt rulli. Jäta rull esialgu küpsetuspaberisse, et see saavutaks õige vormi. Hoia enne serveerimist vähemalt pool tundi külmkapis.
 
Head maiustamist!

Saturday, January 12, 2013

Spinati, ricotta ja seedermänniseemnetega ravioolid salveivõiga



Antud retsept varastas minu südame kohe esimesel katsetusel. Lisaks selgus, et ravioolide valmistamine võib olla lõbus seltskonna ajaviide - üks teeb pastamasinaga pastalehti, teine paneb täidise paika ning voldib taigna kokku, kolmas lõikab ravioolid välja ning neljas on moraalseks toeks :)

Pastataigen on tavapärasest veidi pidulikum, sisaldades rohkem munakollaseid ning üllatuskülalisena safranit. Retsept pärineb Gordon Ramsay raamatust "Maailma köök".

Vaja läheb (neljale kuni viiele sööjale)

Pastatainas
550g pasta tegemiseks mõeldud jahu
4 keskmist muna + 6 munakollast
2 sl oliivõli
0,25 tl peent soola
näpuotsatäis safraniniidikesi
1 sl keevat vett

Täidis
2 sl oliivõli
2 küüslauguküünt, hakituna
500 g spinatilehti
15 g võid
0,25 tl värskelt riivitud muskaati
150 g riccotta´t
75 g Parmesani, värskelt riivituna
75 g seedermänniseemneid, röstituna
sidrunimahla, maitsestamiseks
muna, pintseldamiseks
soola ja pipart

Salveivõi
75 g magedat võid
2 sl vahukoort
6 oksa salveid, lehed ribadeks lõigatud (salvei kogust saab muuta vastavalt maitsele)

Tee nii

Pastataigna jaoks purusta safran kausis ja vala üle keeva  veega ning lase tõmmata kuni jahtumiseni. Pane ülejäänud komponendid kaussi (või kuhja tööpinnale), lisa safraniga vesi ning alusta segamist/sõtkumist. Kui taigen tundub kuiv, lisa veidi vett. Lõpuks peab taigen olema elastne ja siidine. Mähi toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi

Täidise valmistamiseks kuumuta oliivõli suurel pannil ja prae küüslauk kuldpruuniks. Lisa spinat ja kuumuta nii kaua kuni eraldunud vedelik on ära aurunud. Vähenda kuumust ning sega sisse või, muskaat ja sool-pipar. Nõruta ja haki spinat väiksemaks. Sega kausis riccotta, Parmesan ja röstitud seedermänniseemned. Lisa spinat ja natuke sidrunimahla (mina jätsin seekord välja). Kontrolli maitset ja lisa vajadusel juurde soola-pipart. Kata kauss kinni ja pane 30 minutiks külmkappi maitsestuma.

Jaga pastataigen 8 osaks ning rulli iga osa pikaks ja õhukeseks leheks (kuni oled pastamasinal jõudnud kõige õhema vaheni). Valmista ravioolid kas ravioolivormi abil või aseta leht lauale ja pane tl täidist väikeste vahedega. Seejärel määri täidise vahed munaga ja voldi taignaleht kokku. Vajuta taigen täidiste vahekohtadest kinni nii, et täidise ümber ei jääks õhku (muidu keevad ravioolid vees katki ja täidis tuleb välja).



Maitsevõi jaoks sulata potis või ja lase sellel kergelt pruunistuda. võta pott pliidilt ja lase seista 1 minut. Vala läbi peene sõela puhtasse potti. Kuumuta aeglaselt, sega sisse koor ja salvei.

Aja suur potitäis vett keema, lisa tublisti meresoola. Lisa ravioolid, keeda 3 minutit. Nõruta korralikul ja sega läbi salveivõiga. Serveeri kohe värskelt riivitud Parmesaniga.

Head isu!

Tuesday, January 1, 2013

Wontonid vürtsikas leemes



Pärast jõulupühi avastasin, et mul on sügavkülmikus pakk wontoni taigna lehti ning otsustasin, et pärast kapsaid ja verivorsti on üks kosutav wontoni supp see, mida vajan.

Antud retsept on pärit raamatust "Aasia köök".

Vaja läheb (raamat arvab, et neljale sööjale, aga praktika näitab, et vaid kahele)

Puljong (tuleb kuskil 2 l puljongit, millest supi jaoks kulub umbes 800 ml. Ülejäänu saab sügavkülmutada ja kastutada edaspidi)

650 g nahata kanatükke
650 g searibi
3 l vett
3 - 4 ingveritükki (kooritud ja väiksemateks tükkideks lõigatud)
3 - 4 kimpu talisibulat
55 ml riisiveini või kuiva šerrit

Wontonid

175 g peeneks tükeldatud sealiha
100 g tooreid krevette
1 tl pruuni suhkrut
1 sl riisiveini või kuiva šerrit
1 sl sojakastet
1 tl peeneks hakitud talisibulat
1 tl peeneks hakitud ingverit
wontoni lehti (minul läks 29 lehte)
sojakastet (leeme maitsestamiseks)

Toimi nii

Eemalda kanalt ja ribidelt rasv ning lõika suurteks tükkideks. Pane kana, ribid ja vesi potti. Lisa ingver ja talisibulad. Lase veel keema tõusta ja riisu vaht. Vähenda kuumust ja keeda kaaneta potis vaiksel tulel 2 - 3 tundi. Kurna puljong ning kalla vedelik tagasi potti. Lisa riisivein või šerri ja lase vedelikul keema tõusta. Valmis ta ongi :)

Wontonite jaoks sega sealihatükid ja hakitud krevetid kausis suhkru, riisiveini või šerri, sojakastme, talisibula ja hakitud ingveriga. Sega hästi läbi ja jäta pooleks tunniks seisma, et maitsed jõuaksid seguneda. Tõsta wontoni lehe keskele 1 tl täidist. Niisuta lehe servad veega ning tõsta üles kokku ning suru sõrmedega kinni nii, et tekiksid väikesed kompsukesed.



Aja puljong pannil keema (wok-pann on selle jaoks väga hea) ja maitsesta sojakastmega (kulub päris palju, kuna puljong ei sisalda soola). Seejärel lisa wontonid ning keeda 4 minutit.

Tõsta wontonid ja leem supikausidesse, puista peale talisibulat ning serveeri.

Naudi!

Sunday, December 16, 2012

Singapuri nuudlisupp ehk Mah Mi




Krevettide vaimustus pole mul endiselt mööda läinud. Seetõttu tuleb esitlemisele järjekordne retsept selle mõnusa mereanni nautimiseks.

Mah Mi on paks supp, mis sobib praeguse külma ilmaga ideaalselt.  Olen seda rooga korduvalt valmistanud ja see on kujunenud üheks meie pere lemmikuks. Seekord oli esimene kord puljongi keetmisel  kasutada toorete krevettide kesti ja päid (varemalt olen kasutanud väikeste keedetud krevettide omi) ja maitse tuli puljongil tunduvalt intensiivsem.

Mah Mi on vaatamata puljongi valmistamisele kiire ja lihtne ning sobib seetõttu ideaalselt argipäeva õhtusöögiks.

Vaja läheb (neljale väiksema kõhuga naisterahvale)

0,5 kg tooreid suuri või väikseid krevette (võivad olla ka eelnevalt keedetud)
soola ja pipart
3 spl kreeka pähkli õli
3 purustatud küüslaugu küünt
4 cm jupp riivitud ingverit
225 g keedetud sealiha (võid keeta samal ajal kui puljong valmib)
150 g idusid (kasutasin munguba)
125 g peeneid nuudleid
Rohelist sibulat (serveerimiseks)

Toimi nii

Puhasta krevetid - eemalda kestad ja pead. Pane kestad ja pead potti, lisa 1.2 l vett. Lisa sool ja pipar ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning keeda 30 minutit, aegaajalt segades. Kurna.

Kuumuta õli suurel wok-pannil, lisa küülauk ja ivger ning prae umbes üks minut. Lisa keedetud sealiha, krevetid ja idud, prae umbes kolm minutit.  Vala peale kurnatud puljong, lisa nuudlid ja lase 5 minutit podiseda.

Serveeri kohe ja kaunista rohelise sibulaga.

Head nautimist!

Monday, November 26, 2012

Krevetid magushapus kastmes



Oh seda õnne! Avastasin, et Kaubamajast on võimalik osta suuri tooreid krevette - pead ja kestad küljes. Vau, vau, vau! Esimene kord lihtsalt seisin leti ees ja jõllitasin neid iludusi. Kahjuks oli tookord juba õhtune menüü valmis mõeldud ja krevette sinna ei kuulunud. Seetõttu lahkusin tookord ilma krevettideta ja lootusega, et Kaubamaja sellest toredast tootest lähiajal loobuda ei kavatse.

Täna hommikul valisin välja hiinapärase magushapus kastmes krevettide retsepti ning suundusin pidulikult krevette ostma. Hoidsin tee peal pöialt peos, et ihaldatud toode ikka olemas on. Oligi! Ja kohe suur kausitäis vaatas mulle leti alt vastu. Ütlesin müüale oma soovi ja ta hakkas krevette kotti kühveldama. Poole peal vaatas mulle tähendusrikkalt otsa ja küsis, kas ma ikka tean, et need krevetid on toored ja kohe sööma ei saa hakata. Esimese hooga kohe ei osanudki midagi öelda, mõtlesin vaid, et ma vist jätsin väga ebaprofessionaalse mulje :) Siis aga avaldasin arvamust, et see on hirmus tore, et neil nüüd selline toode olemas on. Selle peale müüa kehitas õlgu ja arvas, et ega siin midagi muud head ei ole, kui keetmise rõõm :)

Sisutihe vestlus peetud, suundusin koju ning asusin toidu valmistamise kallale. Antud retsepti magushapu kaste on mõnevõrra erinev sellest, mida ma tavaliselt kana juurde teen. Seetõttu olin alguses natukene kahtleval seisukohal, aga lõpptulemus oli väga mõnus ja sobis ideaalselt mahlaste krevettidega.

Vaja läheb (kolmele sööjale, juhul kui magustoitu on ka)

3 spl taimeõli (kasutasin kreeka pähkli õli)
700 g tooreid koorimata krevette
0,25 tl cayenne pipart

Kaste
2 tl sojakastet (kui soolasust tundub vähe, siis natukene rohkem)
2 spl pehmet pruuni suhkrut
2 spl taimeõli
2 spl valgeveini äädikat
0,5 tl jahvatatud ingverit (imestasin, et retsept ei nõudnud värsket. Tegelikult oli kuivatatud ingver väga mõnusalt vürtsikas ja igati sümpaatne)
300 ml ananassimahla
1 suur roheline paprika, puhastatud ja ribadeks lõigatud
2 spl maisitärklist, mis on lahustatud 6 spl külmas vees

Serveerimiseks
bastmati riisi (sööja kohta kuskil 50 - 60 g)

Toimi nii

Pese riis külma veega ning pane pooleks tunniks likku. Samal ajal koori ja puhasta krevetid.




Pane riis keema. Sega kastme ained paksupõhjalises potis (väljaarvatud paprika ning veega segatud maisitärklis) ning kuumuta pidevalt segades kuni keemiseni. Seejärel lisa paprikatükid ja lase 3 minutit vaiksel tulel keeda. Jälgi, et paprika väga pehmeks ei keeks, see peab jääma krõmpsuv. Lisa veega segatud maisitärklis ning sega pidevalt kuni kaste pakseneb ning muutub läbipaistvaks. Maitse ning timmi, kui vaja.

Kuumuta pannil õli ning lisa krevetid ja cayenne pipar. Sega hoogsalt, et kõik krevetid saaksid maitsestatud. Prae pidevalt segades kuni krevetid on roosad ning läbi küpsenud (võtab vaid mõned minutid). Jälgi, et krevetid üle ei küpseks, sest sellisel juhul muutuvad nad tuimaks ja kummiseks ja üldsegi mitte nauditavaks. Lisa valmis krevetid kastmesse ja sega läbi.

Ongi valmis! Naudi!

Sunday, November 18, 2012

Värske pasta vürtsika tomatikastme ja kitsejuustuga

Antud retsept on kujunenud meie pere suureks lemmikuks. Vaatamata sellele, et toit ei sisalda liha, on ka pere meesesindaja selle kiindunud austaja. Roog on värske ja kerge ning maitsekombinatsioon lihtne kuid tugev.

Seega, kui olete kitsejuustu austaja, siis seda retsepti tasub kindlasti proovida!

Vaja läheb (kahele hea isuga sööjale)

Värske pasta
200 g durumnisujahu
2 suurt muna
0,7 spl oliivõli

Kaste 
1 purk (400 g) purustatud tomateid
tubli sorts oliivõli
1 tl tšillipulbrit
3 suurt küüslauguküünt
0,5 tl kuivatatud pune
soola
pipart
0,5 tl suhrut
50 - 100 g kitsejuustu (olenevalt sööjate juustulembusest)
hakitud värsket pune

Toimi nii

Pasta jaoks sega omavahel jahu, munad ning oliivõli ning sõtku tainast kuni see on ühtlane ja siidine. Pane taignapall toidukilesse ning lase sellel vähemalt pool tundi külmikus taheneda.

Kuni ootad taigna tahenemist, kuumuta kastrulis oliivõli. Pressi küüslauk läbi pressi (või haki) ning lisa koos tšillipulbriga kuumale õlile. Kuumuta ja seejärel lisa purustatud tomatid ja kuivatatud pune. Maitsesta soola, pipra ning suhkruga ja jäta madalale kuumusele 25 minutiks podisema.

Kui taigen on saanud piisavalt taheneda võid alustada pasta rullimist. Õnneks on leiutatud pastamasin, mis kogu valmistamise protsessi lihtsaks ja lõbusaks muudab :) Jaga taigen 2 - 4 osaks ning aja iga osa läbi pastamasina, alustades suurimast vahest ning liikudes samm-haaval kõige kitsamani (kui taigna struktuur seda lubab). Seejärel lõika pastaplaat soovitud laiusega ribadeks (või kasuta masina "ribastajat")


Aja vesi keema, lisa sool ning pasta kokkukleepumise vältimiseks väike sorts oliivõli. Lisa pasta hoogsalt keevasse vette ning keeda paar minutit. Ole ettevaatlik ning jälgi, et pasta liiga pehmeks ei keeks!

Kurna pasta ning lisa sellele kaste, tükeldatud juust ja värske pune ning sega kiirelt ja serveeri kohe. Pasta puhul on oluline meeles hoida, et pasta ei oota sööjate järgi vaid sööjad pasta järgi!



Head isu!

Saturday, November 10, 2012

Vürtsikas india võikana

Seekordne retsept on pärit Gordon Ramsay retseptivaramust - võikana. Rooga iseloomustavad imelised maitsed ning tegelikult on selle valmistamine, vaatamata pikale koostisainete nimekirjale, väga lihtne. Kuna õues on juba külm ja kõle, siis see retsept peaks seest mõnusalt sooja tunde tekitama terveks päevaks :)

Vaja läheb (kahele sööjale)

Marinaad:
350g broilerifileed
2 küüslauguküünt
2 cm riivitud värsket ingverit
0,5 tl soola
0,5 tl tšillipulbrit
1,5 spl sidrunimahla
75 ml hapukoort (või maitsestamata jogurtit)
0,5 tl garam masala maitseainesegu
0,5 tl jahvatatud kurkumit
1 tl jahvatatud köömneid

Kaste:
1,5 spl võid
2 purustatud küüslauguküünt
2 cm riivitud värsket ingverit
0,5 tl kardemoni
2 tk nelki
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl garam masala maitseainesegu
1 tl jahvatatud kurkumit
1 tl tšillipulbrit (kui soovid mahedamat, siis 0,5 tl)
200 g tomatipüreed
1 spl sidrunimahla
40 g magedat võid
100 ml vahukoort
värsket hakitud koriandrit serveerimiseks

Toimeta nii
Lõika kana suupärasteks tükkideks ning pane kaussi koos küüslaugu, ingveri, soola, tšillipulbri ja sidrunimahlaga. Sega korralikult läbi, kata kauss kaane või toidukilega ja aseta 30 minutiks külma. Vahepeal sega omavahel hapukoor (või jogurt), garam masala, kurkum ja köömned ning lisa kanale. Sega korralikult läbi, kata kauss uuesti kaanega ja pane 3-4 tunniks külma. Kui nii kaua pole aega oodata, siis võib ka tunni-paariga piirduda.

Soojenda ahi 180º C juurde. Aseta marineeritud kanatükid ahjurestile ning grilli ahjus kuni kana on valmis (10 - 15 minutit).

Samal ajal valmista kaste. Selle jaoks sulata pannil või ja lisa sellele küüslauk ning ingver. Kuumuta ligikaudu minut aega ja seejärel lisa kardemon, nelk, koriander, garam masala, kurkum ja tšillipulber. Sega hoolega ning kuumuta paar minutit (tunned, kuidas vürtsid hakkavad tugevamalt lõhnama). Seejärel sega hulka tomatipüree ning sidrunimahl ja kuumuta veel paar minutit. Sega juurde kana, seejärel lisa või ja vahukoor. Sega kastet pidevalt kuni või on sulanud ning kaste on ühtlane. Kontrolli maitset.

Serveeri värske koriandri ja aurutatud riisi või naaniga. Mina seekord läksin kergema vastupanu teed ning kasutasin lisandiks riisi. Head isu!