Pages

Monday, November 26, 2012

Krevetid magushapus kastmes



Oh seda õnne! Avastasin, et Kaubamajast on võimalik osta suuri tooreid krevette - pead ja kestad küljes. Vau, vau, vau! Esimene kord lihtsalt seisin leti ees ja jõllitasin neid iludusi. Kahjuks oli tookord juba õhtune menüü valmis mõeldud ja krevette sinna ei kuulunud. Seetõttu lahkusin tookord ilma krevettideta ja lootusega, et Kaubamaja sellest toredast tootest lähiajal loobuda ei kavatse.

Täna hommikul valisin välja hiinapärase magushapus kastmes krevettide retsepti ning suundusin pidulikult krevette ostma. Hoidsin tee peal pöialt peos, et ihaldatud toode ikka olemas on. Oligi! Ja kohe suur kausitäis vaatas mulle leti alt vastu. Ütlesin müüale oma soovi ja ta hakkas krevette kotti kühveldama. Poole peal vaatas mulle tähendusrikkalt otsa ja küsis, kas ma ikka tean, et need krevetid on toored ja kohe sööma ei saa hakata. Esimese hooga kohe ei osanudki midagi öelda, mõtlesin vaid, et ma vist jätsin väga ebaprofessionaalse mulje :) Siis aga avaldasin arvamust, et see on hirmus tore, et neil nüüd selline toode olemas on. Selle peale müüa kehitas õlgu ja arvas, et ega siin midagi muud head ei ole, kui keetmise rõõm :)

Sisutihe vestlus peetud, suundusin koju ning asusin toidu valmistamise kallale. Antud retsepti magushapu kaste on mõnevõrra erinev sellest, mida ma tavaliselt kana juurde teen. Seetõttu olin alguses natukene kahtleval seisukohal, aga lõpptulemus oli väga mõnus ja sobis ideaalselt mahlaste krevettidega.

Vaja läheb (kolmele sööjale, juhul kui magustoitu on ka)

3 spl taimeõli (kasutasin kreeka pähkli õli)
700 g tooreid koorimata krevette
0,25 tl cayenne pipart

Kaste
2 tl sojakastet (kui soolasust tundub vähe, siis natukene rohkem)
2 spl pehmet pruuni suhkrut
2 spl taimeõli
2 spl valgeveini äädikat
0,5 tl jahvatatud ingverit (imestasin, et retsept ei nõudnud värsket. Tegelikult oli kuivatatud ingver väga mõnusalt vürtsikas ja igati sümpaatne)
300 ml ananassimahla
1 suur roheline paprika, puhastatud ja ribadeks lõigatud
2 spl maisitärklist, mis on lahustatud 6 spl külmas vees

Serveerimiseks
bastmati riisi (sööja kohta kuskil 50 - 60 g)

Toimi nii

Pese riis külma veega ning pane pooleks tunniks likku. Samal ajal koori ja puhasta krevetid.




Pane riis keema. Sega kastme ained paksupõhjalises potis (väljaarvatud paprika ning veega segatud maisitärklis) ning kuumuta pidevalt segades kuni keemiseni. Seejärel lisa paprikatükid ja lase 3 minutit vaiksel tulel keeda. Jälgi, et paprika väga pehmeks ei keeks, see peab jääma krõmpsuv. Lisa veega segatud maisitärklis ning sega pidevalt kuni kaste pakseneb ning muutub läbipaistvaks. Maitse ning timmi, kui vaja.

Kuumuta pannil õli ning lisa krevetid ja cayenne pipar. Sega hoogsalt, et kõik krevetid saaksid maitsestatud. Prae pidevalt segades kuni krevetid on roosad ning läbi küpsenud (võtab vaid mõned minutid). Jälgi, et krevetid üle ei küpseks, sest sellisel juhul muutuvad nad tuimaks ja kummiseks ja üldsegi mitte nauditavaks. Lisa valmis krevetid kastmesse ja sega läbi.

Ongi valmis! Naudi!

1 comment:

  1. Imeilus!!!!!
    Krevettide pildid on mu lemmikud.
    Ja tekst seejuures nii mõnus - natukene elavat fantaasiat juurde ja pilt on enamgi kui selge. :)

    ReplyDelete