Pages

Saturday, November 3, 2012

Pizza, pizza, pizza

Oh kui pidulik, see on esimene sissekanne minu tagasihoidlikku blogisse! Kallis blogi, soovin sulle pikka elu ja palju huvilisi!

Nüüd aga asja juurde. Ma ei tea, kuidas teil, aga reede õhtuks tekib mul alati tunne, et koju jõudes tahaks valmistada midagi sellist, mis ei võta ainult 20 minutit aega. Seega on see suurepärane aeg valmistada neid roogasid, mis nõuavad pikemat ettevalmistus- või küpsemisaega. Sellel reedel sai ette võetud pizza valmistamine.

Pizzad on midagi sellist, mis minu jaoks peavad olema õhukesed, krõbeda äärega ning lihtsa kuid maitsva kattega. Seetõttu saigi seekord valitud põhja tegemiseks üks Jamie Oliveri retseptidest. Samuti sai tema retseptivaramust katsetusse võetud üks tomatikastme retsept.

Taigen (jätkub kuskil 8 ümmarguse pizza jaoks)

860 g durum nisujahu
1 spl soola
12 g kuivpärmi (nt Nordic)
560 ml leiget vett
1 spl suhkrut
4 spl oliivõli

Tomatikaste (jätkub 4 ümmarguse pizza katmiseks)

1 purk terveid ploomtomateid
2 prisket küüslaugu küünt
tubli törts oliivõli
punt värsket basiilikut
soola
pipart
suhkrut

Pizza peale

Vali endale meelepärased koostisosad. Meeles tasub hoida vaid seda, et itaallased soovitavad katte hoida pigem lihtsa - "less is more!".


Toimi nii:

Taigna jaoks sega omavahel jahu ja sool. Teises kausis sega omavahel vesi, pärm, suhkur ja oliivõli ja lase paar minutit seista. Seejärel kalla vedelik jahu-soola segusse ning alusta taigna segamist ja sõtkumist. Mulle meeldib seda teha käsitsi, aga võib vabalt kasutada ka sobiva köögikombaini abi. Sõtku tainast kuni see on ühtlane ja siidine, selleks kulub umbes 10 minutit. Seejärel raputa taignale veidi jahu, aseta kausi peale puhas rätik ning aseta taigen sooja kohta 45 - 60 minutiks kerkima. Kui taigen on kasvanud kahekordseks, on see valmis edasisteks toiminguteks.

Kastme jaoks haki küüslauk ning eralda basiiliku lehed varte küljest. Kuumuta kastrulis oliivõli ning seejärel prae küüslauk selles kergelt pruunikaks. Seejärel lisa basiilikulehed (kui soovid võid neid eelnevalt kergelt hakkida), tomatid ning sool ja pipar ja natuke suhkrut. Suhkur on vajalik, et tasakaalustada tomatite hapukat maitset ning minu arvates lisab lõppmaitsele sügavust Lase kastmel keema tõusta ning jäta see keskmisele kuumusele kuskil 20 minutiks podisema. Aegaajalt sega puulusikaga ning suru tomatid puruks. Maitse kastet ning timmi seda soola, pipra ja suhkruga.

Pane ahi sooja 250 kraadi juurde.

Kui taigen kerkinud ning kaste valmis, võid alustada pizzade rullimist. Mina tegin nii, et igale sööjale rullisin põhja jahusel alusel valmis ning sööja ise kattis selle sobilike asjadega. Imelihtne ja lõbus ka!

 Küpsetamise jaoks võib kasutada eelkuumutatud ahjuplaati või siis järgmist leiutist - võta ahjurest (no see ribiline riiul ahju sees) ja kata see fooliumiga (eriti hea on kasutada neid tugevamaid, grilli jaoks mõeldud fooliumeid). Seejärel aseta ahjurest võimalikult ahjupõhja lähedale ja lase sellel korralikult kuumaks minna. Nüüd täidab see ahjuplaadi ülesandeid :) Et pizzat oleks kergem ahju panna ning sealt välja võtta, võid kasutada pizza all küpsetuspaberit.




Kui oled pizza õnnelikult ahju saanud, lase sellel küpseda kuskil 8 minutit või seni kuni servad hakkavad pruunikaks tõmbuma ning juust on peal sulanud.

Minu pizza sai kaetud tomatikastme, värskete šampinjonide, värske basiiliku ning suure hunniku mozzarellaga. Kõige peale piserdasin oliivõli. Mmmmm ... kui maitsev!

No comments:

Post a Comment