Pages

Tuesday, May 7, 2013

Schwarzwälder Kirschtorte



Mõned kuud tagasi sain ühelt tuttavalt sakslaselt, kes hetkel Eestis resideerub, tellimuse teha üks Schwarzwälder Kirschtorte. Õnneks teadsin, milline tort välja peab nägema, kuna just mõned kuud tagasi sõi kallis kaasa seda kui lõunatasime ühes väikeses Saksamaa restoranis. Kahjuks ma tookord ampsu ei võtnud, sest üldiselt jätavad mind biskiviidiga tordid ükskõikseks. Njah, nüüd ei olnud muud teha, kui oma lollust kahetseda ja lihtsalt ette kujutada, kuidas tort maitseda võiks. Õppetund nr 1: võta alati ampsu, isegi siis kui erilist isu ei ole :)

Otsisin neti avarustest retsepti ja no muidugi oli neid mustmiljon, mõni väidetavalt traditsioonilisem kui teine. Valisin siis ühe eriti traditsioonilise (lausa saksakeelse) ning asusin küpsetama. Kuna tellija oli sakslane (koos sakslastest kolleegidega), kes juba oma 50 aastat Schwarzwälder Kirschtorte´t nautinud, siis kippus vägisi sooritusärevus peale tulema.

Tehtud see tort igastahes sai ning minu suureks üllatuseks tuli ka palju kiidusõnu. Kõnealune kamp on seda torti minu käest veel korduvalt tellinud. Vaatamata sellele, et mul ei olnud kusagilt õiget Kirschwasser´t (kirsiviin vist) võtta ja kasutasin kirsilikööri, tuli nendelt arvamus, et tort on parem kui nende kodumaine variant. Otsustasin uskuda, et nad olid siirad ning rõõmustasin niivõrd suure komplimendi üle :)

Tordi sisse läheb päris palju alkoholi, seega lastele seda pakkuda kindlasti ei sobi. Peab mainima, et alkohol ongi just see, mis sellele tordile õige maitse annab. Kui aga kirsiliköör asendada kirsimahlaga, siis on vägagi sobilik ka pisiperele.

Vaja läheb (jätkub kuskil 10-le sööjale)

Biskviit
5 muna
180 g suhkrut
210 g jahu
2 spl kakaopulbrit

Täidis ja kate
1,2 l vahukoort
50 g suhkrut
3 pakikest vahukooretugevdajat (seda on vaja, kui torti serveerid järgmisel päeval, muidu vahukoor lihtsalt vajub ära)
250 ml kirsimahla
400 g kirsse (suur kompott on paras) - osa jäta tordi kaunistamiseks
100 ml kirsilikööri (Heering)
Soovi järgi riivitud shokolaadi

Tee nii

Vahusta munad suhkruga köögikombainis umbes 10 - 15 minutit. Lõpptulemuseks peab olema tugev ja hele vaht. Sõelu munavahu hulka jahu ja kakaopulber ning sega õrnalt tõstes segamini. Esmapilgul võib tunduda, et vaht vajub liiga alla ja taigen muutub natuke kõvaks, aga ärge laske ennast sellest häirida, see on täiesti normaalne :) Vooderda 26 cm läbimõõduga ümmargune lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning määri servad võiga. Vala taigen vormi ning küpseta 180 - 200 °C juures 30 minutit. Võta välja ning kummuta alusele ning eemalda põhja küljest paber. Lase täiesti maha jahtuda.

Lõika jahtunud biskviit kolmeks, nii et tekiks kolm umbes 2 cm paksust ketast. See ei tohiks üldse raske olla, sest biskviit on tugev ja tihe. Mina kasutasin lõikamiseks pikka kalafileerimiseks mõeldud nuga. Seejärel vahusta vahukoor suhkru ja kooretugevdajaga.

Nüüd saad alustada tordi kokkupanemisega. Immuta biskviiti mahla ja kirsilikööriga, kata vahukoore ning kirssidega. Tee niimoodi kolm kihti. Kolmanda biskviidi peale ära enam kirsse pane, kata lihtsalt vahukoorega. Seejärel kata tordi küljed vahukoorega (hea on seda teha laia noa või spaatliga). Ülejäänud vahukoor pane pritsi sisse ning kaunista tort pealt vahukooretupsudega (või kuidas iganes Sulle parasjagu meeldib). Pane tordi peale kaunstamiseks jäetud kirsid ning riivi peale shokolaadi.

Tort peaks külmkapis seisma vähemalt üleöö, et maitsed saaksid ühtlustuda ja biskviit läbi imbuda.

Head maiustamist!

No comments:

Post a Comment